Sporten tijdens je zwangerschap

Eten voor twee? Nee… maar wel sporten voor twee tijdens je zwangerschap!

Dat je moet eten voor twee tijdens de zwangerschap een fabeltje is daar zijn we inmiddels wel van op de hoogte. Maar dat sporten belangrijk is voor twee tijdens de zwangerschap, voor zowel jezelf als je baby, daar zijn een heleboel mensen zich nog niet van bewust.

Deelnemen aan activiteiten speciaal ontwikkeld voor zwangere vrouwen zoals een vorm van zwangerschapsfitness is niet alleen veilig, maar de voordelen gelden ook voor twee. Zoals het voor alle volwassenen telt, helpt sporten je figuur te verbeteren, stress te verminderen, je bloeddruk te verlagen enz. Maar voor vrouwen die zwanger zijn gaan deze voordelen nog vele malen verder.

Sport tijdens de zwangerschap

Tijdens mijn eigen zwangerschap ben ik tot de dag voor de bevalling actief geweest zowel met klusjes in huis en de tuin als in de sportschool, ik had gelukkig ook nergens last van. Sporten tijdens de zwangerschap kan ervoor zorgen dat  zwangerschaps-gerelateerde klachten en kwaaltjes voorkomen worden of verminderen. Wellicht had ik hierdoor nergens last van tijdens mijn zwangerschap. Daarnaast komen vrouwen die sporten tijdens de zwangerschap vaak minder aan en helpt het de mama’s om weer gemakkelijker terug op gewicht te komen na de bevalling. Het toegenomen uithoudingsvermogen zorgt er in veel gevallen zelfs voor dat de bevalling gemakkelijker verloopt. En zeg nou zelf, die bevalling is is iets wat we allemaal wel een beetje eng of spannend vinden toch?

Welke sporten te vermijden tijdens je zwangerschap?

Om ervoor te zorgen jij als moeder en je baby veilig zijn tijdens sportieve activiteiten wordt aangeraden om contact sporten te vermeiden, hierbij is namelijk een risico op aanrakingen bij de buik.

Tijdens de zwangerschap worden de gewrichten soepeler door het hormoon relaxine. Het zorgt er onder andere voor dat de botten in je bekken wat meer ruimte krijgen , dit is nodig om te kunnen bevallen. Maar dit zorgt er ook voor dat andere banden en spieren in je lichaam slapper worden. Hierdoor is het ook niet verstandig om tijdens je zwangerschap sporten te doen waarbij veel gesprongen wordt of waarbij de gewrichten harde klappen op moeten vangen. 

Zwangerschapsfitness

Fitness gedurende de zwangerschap is een goede vorm van sport tijdens je zwangerschap. Er zijn echter wel wat aanpassingen nodig in de oefeningen die je doet maar met de juiste aanpassingen is er nog heel veel mogelijk! Je kan ervoor kiezen om zelf de sportschool in te gaan en je oefeningen te doen of aan te sluiten bij een programma wat hier speciaal op gericht is. Onze Mom to Be lessen zijn hier een voorbeeld. Het leuke aan dit programma is dat we workouts ik kleine groepjes bieden zodat we voldoende aandacht voor je hebben maar dat je daarnaast ook andere mama’s leert kennen.

 

Wordt vervolgd… 

X Lotte