Een ingeleide bevalling: anders dan een spontane bevalling?

“Ik moet worden ingeleid”.  Een veelgehoorde opmerking onder zwangere vrouwen. Maar soms wil een vrouw ook zelf worden ingeleid omdat ze de zwangerschap bijvoorbeeld helemaal zat is.  Hoewel de zwangerschap niet altijd voor iedereen een pretje is is het toch belangrijk om te weten wat een inleiding voor invloed heeft op jouw bevalling. Wist jij bijvoorbeeld al dat een ingeleide bevalling vaak als veel heftiger ervaren wordt?  

Reden dus om even door te lezen…

Wat is het inleiden van de bevalling

In Nederland wordt er heel veel ingeleid. We staan dan ook op de tweede plaats van 13 landen blijkt uit onderzoek (2020)…. Maar wat is inleiden nou precies en wat zijn de eventuele nadelen?
Als we kijken naar het woord inleiden dan betekent dit niet meer dan het kunstmatig op gang brengen van de bevalling. 
Een inleiding kan alleen als de baarmoedermond al een beetje open en verweekt is, als de baarmoedermond rijp is. Wanneer dat niet het geval is dan moet deze eerst rijp worden gemaakt. Een rijpe baarmoeder is vervolgens klaar om ingeleid te worden. Dit wordt gedaan door het toedienen van hormonen die de weeën opwekken. 

Redenen voor het inleiden van de bevalling

Er zijn verschillende redenen voor het inleiden van de bevalling.  In Nederland worden de volgende redenen tot inleiden aangehaald:

  • Langdurig gebroken vliezen
  • Niet goed werkende placenta
  • Over tijd zijn
  • Groeivertraging
  • Grote baby
  • Gezondheid baby (placenta werkt niet goed, weinig vruchtwater)

De nadelen van het inleiden

Wanneer een bevalling kunstmatig op gang gebracht wordt dan gebeurt er in het lichaam eigenlijk hetzelfde als wanneer een bevalling spontaan begint. Toch zitten er wel wat nadelen aan het inleiden van een bevalling: 

  • Wanneer je bevalling wordt ingeleid dan is dit altijd een medische bevalling in het ziekenhuis. Je bent vaak vanaf het begin in het ziekenhuis terwijl je bij een spontaan op gang gekomen bevalling het eerste gedeelte thuis in je vertrouwde omgeving doorbrengt.
  • Bij een ingeleide bevalling krijg je een infuus en wordt je aangesloten op de CTG waardoor je wordt beperkt in je bewegingsvrijheid. In veel ziekenhuizen zijn er tegenwoordig ook draadloze CTG apparaten, je kunt hier altijd naar vragen.
  • De weeën zijn vaak pijnlijker doordat je geen endorfine (een pijnstillend hormoon) aanmaakt.
  • Vrouwen krijgen vaker een weeënstorm met heftige weeën die elkaar snel opvolgen wat zorgt voor een heftige bevalling.
  • Doordat de weeën vaak heftiger zijn en het moeilijker is te ontspannen is er vaker pijnmedicatie nodig die vervolgens ook weer gevolgen heeft voor het verdere verloop van de bevalling.
  • De bevalling kan lang duren doordat de ontsluiting niet vordert en de persweeën niet sterk genoeg zijn.
  • De kans is op een kunstverlossing is groter (vacuüm, tang, knip, keizersnede)
Wanneer de bevalling is ingeleid dan is de kans op een zware en pittige bevalling dus een stuk groter. Vaak is er daardoor ook meer medische hulp nodig tijdens de bevalling.

Moet ik worden ingeleid?

In Nederland worden dus veel bevallingen ingeleid. Uit hetzelfde onderzoek (2020) blijkt dat onze uitkomsten niet beter zijn dan in landen waar véél minder ingeleid wordt.
Maar hoe weet je of jouw bevalling moet worden ingeleid? Allereerst is het goed om te weten dat je altijd een keuze hebt (lees hier onze blog over informed consent)! Daarnaast is dit op voorhand ook heel lastig te zeggen. Dit verschilt namelijk echt per situatie. 

De afweging om wel of niet in te leiden wordt altijd gemaakt door de gynaecoloog samen met jou. Het gaat tenslotte om jouw lijf en jouw baby. Maar we zien in Nederland dat het beleid van inleiden per ziekenhuis verschilt.  Het is daarom heel belangrijk om goed naar de situatie van jou en je baby’tje te kijken en je hierin te verdiepen. Vraag vooral waarom het beter is dat jouw baby eerder geboren wordt? Op basis daarvan neem jij, samen met je partner, een beslissing met behulp van de Gynaecoloog.

PErsoonlijke noot

Er zitten dus zeker nadelen aan het inleiden van een bevalling waarvan ik denk dat het goed is hier vooraf van op de hoogte te zijn. Maar soms is het kiezen uit twee kwaden en is het toch beter voor jou of je baby om de bevalling in te leiden. Vraag de gynaecoloog dan ook altijd: WAAROM? Zij geeft advies, maar de ene keer dringender dan de andere keer!

Twijfel je of het inleiden echt nodig is? Bespreek dit dan en weet dat je altijd een andere gynaecoloog om een mening mag vragen. Uiteindelijk maak jij de keuze!

Liefs! 

Bron:

Geschreven door: