Weet jij als zwangere wat de term “informed consent” betekent? Een belangrijke term die je niet meer mag vergeten!

zwangerschapscursus

In Nederland mogen we ons gelukkig prijzen met de goede zorg die we rondom de zwangerschap ontvangen. We vertrouwen dan ook volledig op onze verloskundige of Gynaecoloog. Dit geeft een veilig gevoel en dat is belangrijk tijdens de zwangerschap en bevalling! Maar heb jij voldoende informatie om zelf keuzes te kunnen maken tijdens je zwangerschap of bevalling?  

Jij hebt de regie in handen!

De zorgverleners hier hebben veel kennis en ervaring om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden. Maar onthoud goed dat jij de regie hebt tijdens je zwangerschap en bevalling! Misschien denk je dat dit vanzelfsprekend is en dat zou het ook zeker moeten zijn. Maar soms zijn er bepaalde routines ingerold bij de verloskundige of Gynaecoloog en lijkt de zwangere of barende vrouw de regie te verliezen. Zo zijn er bijvoorbeeld bepaalde procedures die gangbaar zijn en al tijden zo gedaan worden maar waar jij misschien anders over denkt. En dat kan en mag!

Informed consent 
Informed consent heet die keuzevrijheid in Nederland. Dit is een belangrijke Engelse term en betekent letterlijk “geïnformeerde toestemming”. Volgens de Wet is namelijk voor een medische handeling jouw toestemming nodig. Je kunt nu eenmaal pas spreken van echte toestemming als je alle informatie hebt gekregen om te kunnen beslissen of je een bepaalde handeling wil of niet. Je weet dan duidelijk wat je mogelijkheden en alternatieven zijn. 

Maar toestemming vragen blijkt in de praktijk ooit best lastig te zijn. Zeker als het aankomt op de bevalling. Er moeten vaak snel keuzes gemaakt worden waardoor het niet altijd mogelijk is om alle voors en tegens te bespreken. Het is dus belangrijk om vooraf al op de hoogte te zijn van bepaalde keuzes waar je eventueel voor komt te staan.

Wil je bijvoorbeeld gebruik maken van pijnbestrijding? Vind je het goed als je ingeknipt wordt? In welke situatie wel en in welke situatie niet? Door je tijdens je zwangerschap al voor te bereiden kun je op dat moment weloverwogen keuzes maken. Want ja, dit zijn nog steeds keuzes!

We hebben het tenslotte over jouw lijf en jouw baby en daarmee heb jij dus ook de regie! Je kunt er dus ook voor kiezen om bepaalde (gangbare) handelingen niet te doen. Of dit nu gaat om je zwangerschap of bevalling. Maar, zorg ervoor dat je je voorbereidt!

Tips om de regie in handen te houden

Enkele tips om de regie rondom de bevalling in eigen handen te houden: 

  • Bereid je voor op de bevalling: Lees boeken en struin het internet af over informatie rondom de bevalling. Hoe meer je weet van de bevalling hoe beter je voor jezelf kan bepalen hoe je ergens over denkt.
  • Zoek betrouwbare informatie: Het internet staat vol met informatie maar zorg dat je de juiste bronnen gebruikt. Klinkt logisch maar dit lijkt soms nog best een uitdaging te zijn. Zie je door de bomen het bos niet meer? Vraag hulp aan een deskundige.
  • Schrijf je vragen op: Wanneer je je verder gaat verdiepen in de bevalling komen er vast vragen bij je op. Bespreek dit met jouw verloskundige of Gyneacoloog zodat jouw vragen beantwoord worden. 
  • Volg een bevalcursus. Bij de bevalcursus van Mini & Mom bereid je je samen met je partner voor op je bevalling en bespreek je voor welke keuzes je eventueel komt te staan. Dit kan je helpen om een mening te vormen en beslissingen vooraf te nemen.
  • Bespreek jouw wensen met je partner. Het is goed om samen te praten over jouw wensen rondom de bevalling. Zo kan jouw partner jou tijdens de bevalling beter ondersteunen.
  • Maak een geboorteplan. In een geboorteplan schrijf je op wat jouw wensen rondom je bevalling zijn. Veelal vinden vrouwen het “onzin”  een geboorteplan te maken en laten ze het liever op zijn beloop.  Want ja, een bevalling plannen kun je toch niet.
    Een bevalling plannen gaat inderdaad niet maar dit is wel dé plek om bepaalde keuzes die je gemaakt hebt te benoemen. Zo weet jouw zorgverlener vooraf al van de keuzes die je gemaakt hebt en kan hier rekening mee gehouden worden tijdens de bevalling. Zeker als ze afwijken van de “standaard”.

Persoonlijke noot

Deze blog heb ik echt geschreven met het doel om jou te laten zien dat er bepaalde keuzes zijn tijdens je zwangerschap en bevalling. Ik heb namelijk gemerkt dat veel vrouwen niet op de hoogte zijn van bepaalde keuzes terwijl deze de ervaring juist positief kunnen beïnvloeden. 

In de volgende blogs wil ik je meer vertellen over enkele keuzes die je hebt als het gaat om de bevalling. Houd de blog dus in de gaten. 

Liefs! 

Geschreven door: