Ben je pas bevallen en zie je dat je buikje nog niet helemaal is weggetrokken? Of heb je jouw buikspieren laten checken door een professional en is er geconcludeerd dat je een diastase hebt? Dit klinkt misschien heftig maar: Don’t worry!
Wat is een diastase?
Een diastase, een moeilijk woord. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Een diastase betekent dat de voorste buikspieren (m. Rectus femoris), de typische 6-pack spieren, zijn gaan wijken. De peesplaat (Linea Alba) tussen deze buikspieren is hierbij opgerekt. Zo hebben de buikspieren plaats gemaakt voor de groei van je baby. Dit is een heel normaal verschijnsel in de zwangerschap en over het algemeen niks om je zorgen over te maken. Maar omdat we zo kracht en stabiliteit van de buikspieren missen willen we na verloop van tijd (wanneer je baby geboren is) wel dat de buikspieren weer terug bij elkaar komen en de tussenliggende ruimte minder wordt zodat de Linea Alba weer stevig en elastisch wordt.
Symptomen van een diastase na de bevalling
Wanneer je een diastase hebt na je bevalling trekt je buik vaak niet helemaal weg en soms zie je zichtbaar een gleuf op je buik. Het voelt wat slap aan en je ziet er nog “zwanger” uit. Helaas is dit uiterlijke kenmerk niet je grootste zorg. Doordat je buikspieren nog niet helemaal hersteld zijn en je hiermee minder spanning kunt leveren kun je vanwege dit spanningsverlies last krijgen van klachten als lage rugpijn, bekkenklachten, een verzakking van de organen maar ook andere blessures. Je buikspieren zijn namelijk het centrum van je lichaam en alles staat tenslotte met elkaar in verbinding.
Wanneer herstelt een diastase?
Het is dan ook heel normaal dat je buikspieren vlak na de bevalling nog niet hersteld zijn. Meestal heeft een diastase wel zo’n 4 maanden nodig om te herstellen. Maar dit kan ook heel goed langer zijn en gaat het herstel niet bij iedereen vanzelf. Dit kan verschillende oorzaken hebben:
- Verkeerde ademhaling
- Verkeerde training: te snel starten met trainen van bijvoorbeeld de voorste buikspieren
- Een disbalans: Belasting-belastbaarheid!
Nu denk je misschien: Ohh shit ik heb het verkeerd gedaan… Ik ben direct weer gestart met buikspieroefeningen… Dit staat inderdaad je herstel in de weg. Soms kunnen bepaalde patronen er namelijk voor zorgen dat je herstel wat langer duurt. Maar blijf positief, je kunt er alsnog iets aan doen! Zeker nu je dit leest. Daarnaast is ieder lichaam tenslotte uniek en zo ook ieder herstel. Vergeet dat niet!
Mijn diastase herstellen
Nog steeds geen reden tot paniek dus! Een diastase is heel veel voorkomend en is met de juiste aandacht en training vaak heel goed te verbeteren. Het herstel in functionaliteit zou prioriteit moeten zijn en is belangrijker dan het volledig sluiten van de buikspieren. Zo zorg je er namelijk ook voor dat je geen klachten gaat ondervinden van deze disfunctie.
Wat je kunt doen om je diastase te herstellen:
- Focus op adem: zorg voor een ademhaling vanuit je buik
- Doe geen oefeningen waar je lichaam nog niet klaar voor is. De 6 weken check-up van de verloskundige checkt niet of je alweer rechte buikspieren mag trainen!
- Leer hoe je de juiste spanning in je core opbouwt tijdens training en zware houdingen (denk ook aan zware boodschappen en je kindje tillen)
- Vermijd oefeningen waarbij je te veel druk op je buikspieren en Linea Alba zet, zoals bijvoorbeeld: sit-ups, planks en leg raises.
- Leer hoe je de ademhaling en bewegingen aan elkaar koppelt. Dit is simpel gezegd door in het zwaarste gedeelte uit te ademen.
- Een specifiek voorbeeld. Wanneer je iets optilt: Zorg dat je uitademt en je buik bij je draagt (naar binnen houdt) terwijl je tilt!
PErsoonlijke noot
Ieder lichaam is anders en zo ook ieder herstel. Kijk vooral niet naar anderen maar focus je op jezelf. Vergeet daarnaast ook niet dat je een kindje hebt gehad en je lijf hierdoor veranderd is.
Laat herstel in functionaliteit prioriteit zijn. Ik kan je helaas ook geen inschatting geven hoe lang jouw herstel van je diastase zal duren. Geef jezelf tijd en zorg dat je hier goede begeleiding in krijgt. Wij kunnen je hier uiteraard in helpen! Een operatie is echt een laatste red middel en gelukkig meestal helemaal niet nodig.