Het herstel na de Keizersnede: Verklevingen en Littekentherapie

keizersnede herstel en littekentherapie

Wanneer je een keizersnede hebt ondergaan, is het begrijpen van het herstelproces van essentieel belang voor jouw herstel. Er is namelijk een veel voorkomende complicatie die zich na een keizersnede voordoet, dit zijn verklevingen rondom het keizersnedelitteken. In deze blogpost zullen we dieper ingaan op het herstel na een keizersnede, de vorming van verklevingen en hoe littekentherapie kan bijdragen aan een goed herstel.

Keizersnede litteken en het herstelproces

Het litteken na een keizersnede is een onvermijdelijk deel van de operatie. Het herstelproces begint al zodra de operatie is voltooid. Als je je afvraagt hoelang het duurt voordat het litteken geneest, houd er dan rekening mee dat dit varieert van persoon tot persoon. Over het algemeen kan het enkele weken tot maanden duren voordat het litteken volledig is genezen.

Verklevingen naar een keizersnede:
Wat zijn dit?

Misschien heb je al eerder gehoord over verklevingen maar het kan ook zijn dat dit de eerste keer is dat je hierover hoort. Maar wat zijn verklevingen nou precies?

Verklevingen zijn strengen bindweefsel die zich vormen als reactie op weefselbeschadiging na een keizersnede. Omdat het litteken veel dieper gaat dan alleen het zichtbare gedeelte op de huid komen verklevingen ook in de buikholte voor. In de buikholte bevinden organen en weefsels zich dicht bij elkaar en daarom kunnen deze verklevingen organen en weefsels met elkaar ‘verbinden’ en zo problemen veroorzaken.In het Engels wordt dit weefsel ook connective tissue genoemd, maakt een hoop duidelijk ;).  

Als je je afvraagt hoe je verklevingen in een keizersnedelitteken kunt herkennen, blijf dan alert op symptomen zoals:

  • Aanhoudende pijn
  • Beperkte bewegingsvrijheid
  • Darmklachten (obstipatie)
  • Ongemak in de buikstreek
  • Rood of dik litteken
  • Verergerde menstruatie klachten
  • Maar ook vruchtbaarheidsproblemen kunnen hieruit voortkomen

Behandeling en littekentherapie na de keizersnede

Het goede nieuws is dat je hier niet mee rond hoeft te blijven lopen! Onze speciaal ontwikkelde C-section treatment, een vorm van littekentherapie met o.a. bindweefselmassage, is er helemaal op gericht om jouw herstel te bevorderen en klachten van verkleefd bindweefsel te verhelpen.

Hoe kan littekentherapie bijdragen aan herstel na een keizersnede

Littekentherapie, met inbegrip van bindweefselmassage, is een effectieve manier om het herstelproces na een keizersnede te bevorderen. Met onze c-section treatment, onze speciaal ontwikkelde littekentherapie voor keizersnedes, maken we het bindweefsel rondom het litteken los. In tegenstelling tot de traditionele littekentherapie, die zich alleen richt op het zichtbare litteken, maken we ook de diepere lagen los. Ze hebben we al heel wat vrouwen van hun klachten af kunnen helpen.

Kortom:  Het helpt je bij het verbeteren van de doorbloeding, het verminderen van pijn en ongemak, het vergroten van de beweeglijkheid en het maakt het litteken cosmetisch mooier.

Jouw welzijn en herstel zijn van het grootste belang!

Geschreven door: