Zwangerschapsmassage: Hoe zit het nu met die zogenaamde afvalstoffen?

zwangerschapsmassage afvalstoffen

Vaak worden afvalstoffen in een zin genoemd met massage. Regelmatig wordt ons dan ook gevraagd “Kan dat geen kwaad tijdens de zwangerschap”? Sterker nog: er zijn zelfs zwangere vrouwen die geen massage durven te nemen vanwege het vrijkomen van deze “zogenaamde” afvalstoffen.  Zonde vinden wij! 

Laten we daarom eens kritisch kijken naar de wetenschap over dit onderwerp. Want over welke afvalstoffen hebben ze het nou eigenlijk? 

wat zegt de wetenschap?

Er wordt veel gesproken over afvalstoffen, ook door masseurs… Wordt jou na de massage een glaasje water aangeboden voor de vrijgekomen afvalstoffen? Water is altijd goed natuurlijk maar er is geen wetenschappelijk bewijs dat dit glaasje water je gaat helpen bij het afvoeren van afvalstoffen ( Meteen een goed idee voor de volgende blog is geboren 😉 ). 

 

Vraag maar eens over welke afvalstoffen dit precies gaat? Hier komt meestal geen of een onvolledig antwoord op. Wij merken zelfs dat vrouwen hierdoor vaak onterecht en ook onbewust bang worden gemaakt voor deze afvalstoffen tijdens de zwangerschap en daardoor massage vermijden. Het is waarschijnlijk niet de bedoeling om iemand bang te maken maar dit is vaak wel het gevolg. ..

 

In de reguliere wetenschap is er weinig bewijs om het idee van het vrijkomen van afvalstoffen tijdens massage te ondersteunen. Ons lichaam is op natuurlijke wijze uitgerust met organen zoals de lever en nieren, die effectief zorgen voor de eliminatie van afvalstoffen en dat is helemaal niet gevaarlijk, ook hebben wij hier geen hulp van buitenaf voor nodig.

Welke afvalstoffen komen er dan vrij bij massage

Zoals hierboven genoemd wordt er vaak gesproken over ‘afvalstoffen’ zonder duidelijke specificatie. Wat bedoelen we precies met deze mysterieuze stoffen? Laten we enkele voorbeelden verkennen:

Melkzuur: Meestal wordt gedacht dat massage melkzuur, dat zich ophoopt na lichamelijke activiteit, kan vrijmaken. Maar melkzuur is helemaal geen schadelijke stof is die we moeten kwijtraken. Het is eerder een natuurlijk bijproduct van spieractiviteit dat ons lichaam zelf efficiënt afvoert. In werkelijkheid wordt melkzuur dus snel afgebroken en geëlimineerd door ons eigen lichaam.

Vrije radicalen: Een ander veelgenoemd concept zijn vrije radicalen, die in verband worden gebracht met veroudering en ziekte. Echter, het lichaam genereert voortdurend vrije radicalen als normaal bijproduct van stofwisselingsprocessen, en het idee dat massage deze plotseling zou vrijgeven, heeft weinig wetenschappelijke basis.

Koolstofdioxide (CO2): Er wordt soms gesuggereerd dat massage CO2 kan vrijmaken. CO2 is echter een natuurlijk bijproduct van de ademhaling en wordt continu uit het lichaam geëlimineerd via de longen. Massage heeft geen aantoonbaar effect op het vrijkomen van CO2.

 

Blauwe plekken na een massage

Laten we het hebben over een andere veelvoorkomende zorg: het ontstaan van blauwe plekken door massage. Dit klinkt misschien heftig maar dit kan voorkomen en dit is gelukkig helemaal geen reden tot zorg.

Over het algemeen worden blauwe plekken als gevolg van een massage als normaal beschouwd en worden ze niet als schadelijk beschouwd voor de zwangere vrouw of de baby. Een blauwe plek ontstaat door kleine bloedvaatjes onder de huid die beschadigd raken, en dit kan voorkomen. Zeker wanneer je een specialistische massage neemt voor bijvoorbeeld bekkenklachten kunnen blauwe plekken ontstaan. Zeker wanneer diepere spieren, zoals de bilspieren (onderdeel van het bekken) worden gemasseerd kunnen er blauwe plekken ontstaan. Dit kan uiteraard even flink beurs zijn maar dit trekt gelukkig gewoon weer weg. 

Wetenschappelijke voordelen van een zwangerschapsmassage

Verschillende wetenschappelijke studies hebben de voordelen van zwangerschapsmassage onderzocht en gerapporteerd. Hier enkele algemene trends:

Stressvermindering: Onderzoeken, zoals die gepubliceerd in het “Journal of Psychosomatic Obstetrics & Gynecology”, hebben aangetoond dat massage de niveaus van stresshormonen zoals cortisol kan verminderen.

Verbeterde slaapkwaliteit: Studies, waaronder die in het “Journal of Alternative and Complementary Medicine”, hebben gekeken naar de effecten van massage op de slaapkwaliteit van zwangere vrouwen en positieve resultaten gerapporteerd.

Minder rug- en bekkenpijn: Onderzoek, zoals gepubliceerd in het “Journal of Midwifery & Women’s Health”, heeft gekeken naar de impact van massage op rug- en bekkenpijn tijdens de zwangerschap en heeft positieve resultaten gevonden.

Verlichting van zwelling: Studies, waaronder die in het “Journal of Obstetrics and Gynaecology Research”, hebben de effecten van massage op zwelling bij zwangere vrouwen onderzocht en positieve bevindingen gerapporteerd.

Verbeterd humeur: Onderzoek, zoals dat verschenen in het “International Journal of Neuroscience”, heeft gekeken naar de invloed van massage op humeur en emotioneel welzijn, met positieve resultaten.

Een veilige zwangerschapsmassage

Kan ik dan overal een zwangerschapsmassage nemen? Het is essentieel om een ervaren en gespecialiseerde zwangerschapsmasseur te kiezen. Zo wordt er door een gespecialiseerd masseur vaak ook meer aandacht gegeven aan gebieden die het extra zwaar hebben tijden de zwangerschap.

Gelukkig zien wij bij Mini & Mom heel de dag zwangere vrouwen en zijn wij hier helemaal in gespecialiseerd. Daarnaast geven wij alleen veilige behandelingen waar we 100% achter staan!

Wij helpen je graag op een natuurlijke wijze met zoveel aantoonbare voordelen! Boek dus gerust een heerlijke ontspanningsmassage  of een massage bij zwangerschapsgerelateerde klachten!

Geschreven door: