Oxytocine wordt ook wel hét bevalhormoon genoemd. Het is het hormoon wat we natuurlijk aanmaken, en nodig hebben, tijdens de bevalling. Wanneer er niet voldoende van dit hormoon aangemaakt wordt of wanneer een bevalling ingeleid wordt dan wordt synthetisch oxytocine gebruikt. Klinkt logisch maar er zijn wel een aantal dingen die je hierover wil weten!
Wat is oxytocine?
Wanneer je gekozen hebt voor het inleiden van je bevalling dan wordt er meestal ook gebruik gemaakt van weeënopwekkers: Synthetische Oxytocine. Maar ook wanneer een bevalling niet lijkt te vorderen kan Synthetische Oxytocine ingezet worden.
Maar wat is dat dan voor een hormoon?
Oxytocine is een lichaamseigen hormoon wat je aanmaakt tijdens de bevalling en zorgt voor stimulering van de baarmoeder en het krijgen van weeën. Wanneer een bevalling wordt ingeleid of niet lijkt te vorderen dan kan oxytocine toegediend worden om de bevalling op te wekken of de weeën te stimuleren.
Synthetische of natuurlijk oxytocine?
Hoewel Oxytocine dus zorgt voor weeënactiviteit werkt Synthetische Oxytocine toch net wat anders dan wanneer je zelf Oxytocine aanmaakt. Synthetische Oxytocine wordt via de bloedbaan ingespoten en kan niet door de bloed-brein barrière heen. Hierdoor is de natuurlijke biofeedback tussen de indaling van de baby, de activiteit van de baarmoeder en het lichaam en brein van de moeder verstoord. Het gevolg is dat weeën niet afgestemd kunnen worden op de natuurlijke behoefte van het barende lichaam en van de baby. Hiermee verlies je de controle tijdens de bevalling en zorgt het daarnaast voor stress. Dit willen we juist zoveel mogelijk vermijden tijdens de bevalling.
Wanneer synthetische oxytocine wordt gebruikt geeft het de lichamelijke effecten zoals het samentrekken van de baarmoeder maar blijven de mentale effecten, die normaal gesproken een positieve bijdrage leveren, uit. Wanneer jij zelf oxytocine aanmaakt tijdens de bevalling zorgt het er in het brein voor dat het hormoon endorfine aangemaakt wordt. Endorfine is weer een hormoon dat rustgevend werkt en pijn verzacht. Super goed geregeld dus vanuit de natuur! Door Endorfine wordt de bevalling dan ook echt gemakkelijker.
De nadelen van het Synthetische oxytocine
Omdat synthetische oxytocine alleen in het bloed terechtkomt en niet in het brein zorgt het dus niet voor de mentale aspecten en de pijnstillende werking. Hierdoor worden opgewekte weeën vaak als pijnlijker ervaren dan spontane weeën en ervaren vrouwen meer stress wat de bevalling helaas niet ten goede komt. Hierdoor zijn dan vaak toch weer pijnstillende medicijnen nodig die vervolgens weer hun eigen gevolgen hebben.
Hoewel Synthetische Qxytocine een hele mooie uitvinding is heeft het helaas dus ook best wat nadelen voor het verloop van je bevalling. Een bevalling waar Synthetische Oxytocine gebruikt wordt is daarom vaak heftiger.
Wat als we niet voldoende oxytocine aanmaken?
Helaas komt het veel voor dat vrouwen tijdens hun bevalling te weinig Oxytocine aanmaken. Hierdoor duurt de bevalling lang, zijn de weeën niet krachtig genoeg of komen er geen persweeën. Er zijn simpelweg twee manieren om dit op te lossen:
- Synthetische Oxytocine toedienen
- Ons lichaam stimuleren om zelf Oxytocine aan te maken
Er zijn gelukkig een heleboel manieren om ons lichaam hierin te ondersteunen. Het komt er vooral op neer dat we ons veilig en ontspannen voelen en voldoende kunnen bewegen tijdens de bevalling. Dit zijn gelukkig allemaal dingen die je kunt leren!
Wil je dit leren? Kijk dan eens naar onze zwangerschapscursus of zwangerschapsyoga.
PErsoonlijke noot
Er zitten dus zeker nadelen aan het inleiden van een bevalling waarvan ik denk dat het goed is hier vooraf van op de hoogte te zijn. Maar soms is het kiezen uit twee kwaden en daarom toch beter voor jou of je baby om de bevalling in te leiden. Mijn advies is om altijd na te vragen WAAROM ze wil inleiden en wat de gevolgen kunnen zijn bij het afwachten van de bevalling? Doe daarnaast ook zelf onderzoek zodat je goed op de hoogte bent van wat er gaande is.
De gynaecoloog geeft advies, de ene keer dringender dan de andere keer!
Twijfel je of het inleiden echt nodig is? Bespreek dit dan en weet dat je altijd een andere gynaecoloog om een mening mag vragen. Uiteindelijk maak jij de keuze!
Liefs!
PS: Ik heb eerder een blog geschreven over de keuzevrijheid die je hebt rondom je zwangerschap. Wanneer je deze nog niet gelezen hebt is deze ook zeker de moeite.