Kies je voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis?

thuisbevalling of ziekenhuis bevalling?

Eigenlijk alle vrouwen zijn zich er wel van bewust dat, wanneer ze geen medische indicatie hebben, ze een keuze hebben met betrekking tot de plek waar ze willen bevallen. Deze keuze hangt vaak vooral samen met waar jij je op dat moment het prettigst bij voelt. 
Maar vooral de laatste jaren kiezen vrouwen steeds vaker voor een bevalling in het ziekenhuis (een poliklinische bevalling).  Meestal geeft de veiligheid de doorslag in de keuze. Echter blijkt uit onderzoek een thuisbevalling net zo veilig te zijn als een bevalling in het ziekenhuis.

Heb jij al een keuze gemaakt over de plek van jouw bevalling? Heeft veiligheid bij jou ook de doorslag gegeven? Of ben je er misschien nog niet helemaal uit? Lees vooral verder.. 

Thuis bevallen

Steeds vaker kiezen vrouwen dus voor bevallingen in het ziekenhuis maar thuis bevallen heeft ook flink wat voordelen. Thuis bevallen heeft namelijk als voordeel dat je in je eigen vertrouwde omgeving bent. In je eigen omgeving bevallen kan je ontzettend veel rust en vertrouwen brengen. Een voordeel hiervan is dat dit vaak zorgt voor grotere aanmaak van Oxytocine, het beval hormoon. Dit hormoon zorgt ervoor dat de bevalling soepeler verloopt en in combinatie met andere hormonen zelfs dat je minder pijn ervaart. Een groot voordeel op zich. Daarnaast kun je thuis ook zelf bepalen hoe en in welke ruimte je bevalt. Je kunt de slaapkamer, woonkamer, toilet, douche en enz. gebruiken. Alles is mogelijk! Helemaal in jouw eigen gecreëerde bubbel kun je de Oxytocine nog beter laten stomen.
Daarnaast heb je bij een thuisbevalling ook minder kans op medische ingrepen dan bij een poliklinische bevalling. Zo wordt er minder vaak naar de vacuümpomp gegrepen en eindigt deze bevalling minder vaak in een keizersnede.

Al met al kijken vrouwen die een thuisbevalling gehad hebben positiever terug op hun bevalling dan vrouwen die een poliklinische bevalling hadden. Maar wist je dat je ook niet bang hoeft te zijn voor de “rommel” die het geeft? In het kraampakket dat je ontvangt zitten allerlei materialen om het zo schoon mogelijk te houden. Daarnaast wordt alles netjes voor jou opgeruimd terwijl jullie van je baby’tje genieten.

Vrouwen kijken positiever terug op hun bevalling

Al met al kijken vrouwen die een thuisbevalling gehad hebben positiever terug op hun bevalling dan vrouwen die een poliklinische bevalling hadden. Maar wist je dat je ook niet bang hoeft te zijn voor de “rommel” die het geeft? In het kraampakket dat je ontvangt zitten allerlei materialen om het zo schoon mogelijk te houden. Daarnaast wordt alles netjes voor jou opgeruimd terwijl jullie samen van je baby’tje genieten.

Naar het ziekenhuis

Toch geeft het veel vrouwen een prettig gevoel in het ziekenhuis te bevallen. Veelal omdat ze dan meteen op de juiste plek zijn wanneer er iets mis dreigt te gaan. Want als er complicaties optreden moet je tenslotte alsnog naar het ziekenhuis.  Gelukkig kun je meestal nog “rustig” met de verloskundige naar het ziekenhuis indien er complicaties dreigen te ontstaan, net zoals je dit bij een poliklinische bevalling zou doen. Wanneer je alsnog naar het ziekenhuis moet ziet de verloskundige dit vaak ruim op tijd aankomen waardoor dit haast nooit met spoed zal gaan. In minder dan 5% van de gevallen gaan vrouwen alsnog met spoed met de ambulance naar het ziekenhuis. De kans dat jij met spoed naar het ziekenhuis gebracht wordt is dus heel klein.

Pijnbestrijding

Iets anders waar je alvast rekening mee kan houden bij het maken van je keuze is de keuze voor eventuele pijnbestrijding. Pijnbestrijding als een ruggenprik, pethidine injectie of morfinepomp zijn alleen mogelijk in het ziekenhuis. Maar ook thuis zijn er verschillende mogelijkheden op het gebied van pijnbestrijding. Zo is er de GeboorteTens, steriel water injecties en natuurlijk jouw eigen hormonen. Ja echt, er worden tijdens de bevalling pijnstillende hormonen (endorfine) aangemaakt. Samen met het hormoon Oxytocine zorgt dit voor ervoor dat je minder pijn ervaart. Het klinkt misschien wat gek maar het werkt echt, als je je er maar niet tegen verzet want dan zal je helaas niets hiervan merken.

Om echt een weloverwogen keuze te kunnen maken over bijvoorbeeld pijnbestrijding tijdens de bevalling is het raadzaam om je vooraf goed in te lezen over de verschillende soorten pijnbestrijding met daarbij de voor- en nadelen. Zo kan dit ook een onderdeel zijn van je keuze voor een thuisbevalling of een bevalling in het ziekenhuis.

Persoonlijke noot

Heb je inmiddels je keuze gemaakt over de plek waar je bevallen of wil je er nog meer over weten? In de bevalcursus van Mini & Mom kan ik je meer uitleg geven over dit onderwerp waardoor je een goede keuze kan maken. 

Onthoud daarnaast goed dat een keuze nooit vast staat. Denk je er tijdens de bevalling toch ineens anders over? Ook dat mag! Doe waar jij je op dat moment het beste bij voelt. Dat zorgt er namelijk voor dat jij je bevalling als een positieve ervaring kan zien, ongeacht waar deze plaatsvindt. 

Liefs! 

Bron: Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen

Geschreven door: