Versterk je immuunsysteem – Een gezonde challenge

De laatste tijd hoor ik helaas steeds vaker dat er angst is rondom het corona virus. Hoewel ik me dit kan voorstellen -zeker wanneer je zwanger bent of net een kleintje hebt- wil ik je toch uitnodigen om er anders mee om te gaan. Om juist zoveel mogelijk te doen om je immuunsysteem te versterken. Dit zal je zeker veel meer opleveren dan angstig te zijn en af te wachten. Zeker omdat angst juist hetgeen is dat je immuunsysteem ondermijnt. En nee, hiermee wil ik niet zeggen dat je alle corona regels overboord moet gooien.

Maar hoe kun je dat het beste doen? Ik heb het voor je uitgezocht en geef je gericht advies waar je echt iets mee kunt.

Bewegen om je immuunsysteem te versterken

Wetenschappers die onderzoek doen naar de invloed van lichaamsbeweging op het vermogen van het immuunsysteem om ziekteverwekkers te bestrijden, wijzen erop dat een sterk immuunsysteem nauw samenhangt met de fysieke gezondheid.

Sporten bevordert, volgens onderzoek de bloedsomloop, waardoor de witte bloedcellen beter door het lichaam verspreid worden. Witte bloedcellen herkennen virusdeeltjes die het lichaam zijn binnengedrongen en ontketenen een reactie erop.
Bij weinig lichaamsbeweging zijn de witte bloedcellen minder mobiel en is het effect juist omgekeerd.

Beweegadvies: Wanneer je voorheen weinig aan sport deed is het belangrijk meer te bewegen, maar overdrijf het niet. 3x per week matig- intensief bewegen is voldoende. Neem daarom wat vaker deel aan onze lessen en wissel de workout, Yoga en Pilates bijvoorbeeld af.

Voor diegene die al aan de 3x per week komen is het advies het trainingsregime waar het lichaam aan gewend is te blijven volhouden.

Het belang van ontspannen

Maar wist je dat? Sporten ook stresshormonen als cortisol reduceert? Dit zijn hormonen die de afweer juist kunnen verzwakken.

Zorg voor ontspanning: Ontspanning zorgt voor activatie van autonome processen in ons zenuwstelsel, het zorgt ervoor dat ons lichaam kan herstellen. Ontspan bewust wat vaker door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, te lezen, creatief bezig te zijn, anderen te ontmoeten, te starten met Yoga (of juist wat vaker deel te nemen) of door een massage te boeken.

Door een (zwangerschaps-) massage bij Mini & Mom te boeken ben je ook weer even de deur uit, dit helpt je body en mind te ontspannen! Oh en even lekker op je buik liggen is natuurlijk ook altijd fijn;)!

Meer info vind je hier:
– Zwangerschapsmassage
– Postnatale/ mama massage

Voeding

Eet gezond: Een open deur misschien want aan voldoende groente en fruit had je waarschijnlijk wel gedacht. Maar heb je ook aan voldoende eiwitten gedacht? Eiwitten zijn bouwstoffen voor het lichaam. Ze zijn nodig voor het opbouwen en behouden van spieren en cellen. Eiwitten zitten vooral in vlees, vis, gevogelte, kaas, eieren, zuivelproducten, brood en peulvruchten. Bij ziekte is extra eiwit nodig voor het herstel.

Advies: Consumeer ongeveer 70 gram eiwitten per dag in de zwangerschap en anders ongeveer 1 gram per kg. lichaamsgewicht. Wanneer je het voedingspatroon van de meeste vrouwen bekijkt komen ze hier lang niet aan. Weet jij hoeveel eiwitten je binnenkrijgt op een dag? Houd bij voorkeur eens (minimaal) 2 doordeweekse dagen en 1 weekend dag een voedingsdagboek app bij. Zo wordt het voor jou inzichtelijk en kun je er ook daadwerkelijk mee aan de slag. 

Zorg voor voldoende slaap en rust: Dit is nodig om je lichaam te herstellen.

Persoonlijke noot

Zorg voor voldoende slaap en rust: Dit is nodig om je lichaam te herstellen.

Ik daag- en nodig je uit om hier iets mee te doen…

Liefs!

Geschreven door: