Waar denk je aan als je een bevalling voor je ziet? Een vrouw die op haar rug ligt met haar benen in de beugels en heel hard aan het persen is? Hopelijk denk je inmiddels anders over de bevalling, maar nog steeds heerst dit beeld van een barende vrouw.
Maar wist je dat dit eigenlijk de meest ongunstige positie is voor de vrouw?
We gaan ook niet liggend naar het toilet toch? Zeker als je je bedenkt denkt dat je kindje er aan de onderkant uit moet is het eigenlijk maar gek dat we daarbij gaan liggen. Er wordt namelijk totaal geen gebruik gemaakt van de zwaartekracht die juist zo in het voordeel kan werken.
Waarom Bevallen we liggend op de rug?
Als we naar heel vroeger kijken beviel de vrouw eigenlijk altijd op de baarkruk samen met de vroedvrouw. Een hele gunstige houding voor de barende vrouw. Maar toen de toeter rond 1800 werd uitgevonden, om de hartslag van de baby te kunnen meten, werd de vrouw op haar rug gelegd om de toeter te gebruiken. Daarnaast kon de vroedvrouw het geboorteproces zo goed in de haten houden. Inmiddels is de toeter alweer verleden tijd en maken we gebruik van andere apparatuur, die gelukkig ook in andere houdingen te gebruiken is. Maar de bevalling op de rug is er inmiddels zo in geslopen dat deze “normaal” is geworden.
De bevalhouding is een keuze
In een eerdere blog is al uitgelegd dat je voor bepaalde keuzes komt te staan tijdens de bevalling. De bevalhouding is zo’n keuze, want ook al kan de verloskundige goed zien wat er gebeurd, er zijn nog veel meer houdingen waarin je kunt bevallen die een stuk gunstiger zijn voor JOU. Want onthoud goed:
De verloskundige staat in dienst van jou om jouw bevalling zo goed mogelijk te begeleiden. Het is niet verkeerd bedoelt maar zij moet zich aanpassen aan jou en jij niet zo zeer aan haar. Het gaat tenslotte om jouw lijf en jouw baby. Eigenlijk niet gek toch?
Is een ruglig dan per definitie slecht?
Nee dat niet persé, er bestaan eigenlijk geen goede of slechte houdingen zolang jij je hier prettig bij voelt. Maar op het moment dat je niet op de hoogte bent van de voor- en nadelen en daarnaast alternatieven kun je eigenlijk niet een echte keuze maken (je weet tenslotte niet wat de keuze is). De kans is dan heel groot dat jij uiteindelijk op je rug bevalt. Want dat hoort toch zo? Dat hebben we tenslotte ook altijd gezien en gehoord. Terwijl dit anatomisch gezien niet de meest gunstige houding is en je de bevalling liever anders had gedaan als je hiervan op de hoogte zou zijn geweest.
De voor- en nadelen van bevallen op de rug
Heel eerlijk, eigenlijk zijn er vooral nadelen aan de bevalhouding op de rug:
- Geen gebruik van de zwaartekracht. Gek eigenlijk om op je rug te bevallen en geen gebruik te maken van de zwaartekracht. Zeker als je baby er aan de onderkant uit moet?
- Niet de meest charmante houding: Moeten we daar dan iets om geven? Nou dat zouden we eigenlijk niet moeten nee, maar zo werkt het nou eenmaal niet in ons brein. Vaak schamen we ons toch.
- Ontsluiting duurt vaak langer: Wanneer je de weeën opvangt in de bevalhouding op de rug dan duurt de ontsluiting vaak langer dan wanneer iemand in een andere houding bevalt en van houding wisselt.
- Persen gaat moeilijker: Omdat de zwaartekracht niet in je voordeel is en je daarnaast de bekkenuitgang wat verkleint gaat het persen vaak moeilijk.
- Persen duurt vaak ook langer: Niet gek toch dat het persen ook langer duurt?
- Weinig bewegingsvrijheid: Wanneer je ligt heb je niet veel ruimte om te bewegen waardoor je dus ook niet echt van houding kan verandert.
- Meer kans op interventies: als knippen, een keizersnede, de vacuümpomp of tang.
- Pijnlijk: Vrouwen die op de rug bevallen ervaren vaak meer pijn.
Het blijkt dat vrouwen die niet in ruglig bevallen vaak positiever terugkijken op hun bevalling. Ze hebben het gevoel meer controle over de bevalling te hebben en ervaren minder schaamte.
Zijn er dan wel voordelen te benoemen?
Een voordeel zou kunnen zijn dat je in ruglig goed uit kan rusten tussen de weeën door, maar gelukkig kun je in andere houdingen ook prima rusten. Daarnaast kan de verloskundige de geboorte goed zien, maar het geboorteproces in de gaten houden kan natuurlijk ook anders. De houding kan ook wat remmen, dit kan soms een voordeel zijn als je een hele snelle geboorte hebt en deze wat wil remmen (nou is dit in de meeste gevallen niet nodig hoor).
Bevallen met een medische indicatie
Het kan zo zijn dat je in het ziekenhuis met een medische indicatie gaat bevallen. Dan is het vaak wat moeilijker om verschillende bevalhoudingen te proberen omdat je aangesloten bent op verschillende apparaten. Maar gelukkig is er ook dan nog genoeg mogelijk.
Wat nu als je een ruggenprik hebt gehad? Wat overigens ook een medische indicatie is. Dan kan je toch niet meer uit bed?
Het klopt dat je met een ruggenprik aan het ziekenhuisbed gebonden bent. Maar weet dat je dan ook van houding kan veranderen. Je kan in plaats van op je rug bijvoorbeeld ook op je zij gaan liggen, kijk vooral naar wat nog wél gaat.
Persoonlijke noot
Er is ontzettend veel mogelijk tijdens de bevalling. Soms ligt de oplossing zo voor de hand maar je moet het maar net weten. Verdiep je daarom in de verschillende bevalhoudingen en bespreek dit vooraf met je verloskundige of Gynaecoloog zodat zij op de hoogte zijn van jouw wensen en jou zo goed mogelijk kunnen begeleiden. De verloskundige van deze tijd staan hier gelukkig erg voor open en vragen jou vaak zelf ook om na de te denken over verschillende houdingen tijdens de bevalling.
Wil je meer leren over bevalhoudingen?
In onze zwangerschapsyoga en zwangerschapscursus gaan we aan de slag met verschillende houdingen die je toe kunt passen tijdens de bevalling. Door hier veel mee te oefenen vind je uiteindelijk beter wat bij je past.
Liefs!