Toucheren tijdens de bevalling. Waarom eigenlijk?

Toucheren is een keuze

 Je bent al uren bezig met het opvangen van weeën. De ontsluiting wordt gemeten (toucheren) en je zit op 5 centimeter ontsluiting. Na 1,5 uur voelt de verloskundige weer hoeveel centimeter ontsluiting je hebt en het lijkt niet gevorderd te zijn. Voor de zwangere vrouw lijkt dit wel een nachtmerrie. We maken ons zorgen om de ontsluiting. Maar moeten we ons wel zorgen maken? Want waarom toucheren we nu eigenlijk?  En wat als je het niet prettig vindt? 

Wat is toucheren?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat toucheren nou eigenlijk is. Toucheren is een handeling die uitgevoerd wordt door de verloskundige of gynaecoloog tijdens de bevalling. De verloskundige of gynaecoloog voelt dan met haar vingers via de vagina de opening van de baarmoedermond. Toucheren wordt gebruikt om te controleren hoeveel centimeter ontsluiting de barende vrouw op dat moment heeft. De opening die gevoeld is, wordt uitgedrukt in centimeters (centimeters ontsluiting). 

Waarom wordt de ontsluiting gemeten?
Verloskundige en gynaecologen zien graag vordering in de ontsluiting want bij 10 centimeter heb je volledige ontsluiting en vanaf dat moment kun je persen. Hoe meer centimeters ontsluiting je dus hebt, hoe verder je (in theorie) in je bevalling bent.

Misschien heb je ook wel eens gehoord dat je gemiddeld 1 uur over 1 centimeter doet? Een gevaarlijke uitspraak als je het mij vraagt! Het aantal centimeters ontsluiting dat je op dat moment hebt is namelijk een momentopname en geeft geen voorspellingen over het verdere verloop van de bevalling. De ontsluiting hangt namelijk met een hele hoop factoren samen!

Gemiddeldes en de bevalling

Maar ik vind gemiddeldes sowieso erg gevaarlijk als het om de bevalling gaat. Gemiddeldes bestaan namelijk uit een hoop van getallen. Met aan beide kanten uiterste. 

Ben jij gemiddeld? Nee! Jij bent jij! Met jouw eigen lichaam en baby!
Het is dan ook veel waarschijnlijker dat jouw bevalling net wat anders verloopt. Maar toch zit je in je hoofd met die 1 centimeter (gemiddeld) per uur. Wanneer het langer lijkt te duren kan dit onnodig stressvol zijn. Maar onthoud goed dat ook langer of korter dan dat gemiddelde normaal is. Sterker nog: er is misschien wel geen “normaal” in dit geval. De bevalling duurt zo lang het duurt en ieder lichaam heeft daarvoor zijn eigen tijd nodig. 

Bevallen draait tenslotte om loslaten en overgeven aan, probeer daarom vooral ook de tijd los te laten!

een "normale bevalling"

Gelukkig stelt de World Health Organisation (WHO) nu ook dat een “normale” bevalling best langer kan duren dan 1 uur per centimeter ontsluiting. De WHO stelt daarbij ook dat alleen de snelheid van de ontsluiting geen routine indicatie voor verloskundige ingrepen zou mogen zijn. Probeer daarom vooral de tijd even uit je hoofd te zetten en dit echt helemaal los te laten. Want het is niet zinvol om op de klok te bevallen, dit kan je juist alleen maar frustreren. Laat de natuur haar gang gaan en geef jezelf en jouw baby de tijd! Zo kun je het voor jezelf eigenlijk alleen maar makkelijker maken. 

Het nut van Toucheren tijdens de bevalling

Je kunt jezelf afvragen: Wanneer we de tijd los kunnen laten en de natuur haar gang kunnen laten gaan, wat is het nut van toucheren tijdens de bevalling dan nog?

Toucheren tijdens de bevalling is namelijk ook helemaal niet zo prettig. Een inwendig onderzoek is sowieso niet echt bepaald iets waarop we staan te springen. Daarnaast draait bevallen eigenlijk allemaal om ontspanning zodat je baarmoeder kan openen. Je kunt je voorstellen dat de vingers van een vreemde in jouw vagina tijdens de bevalling niet erg ontspannen is (en daarnaast vaak ook nog best pijnlijk). Hierdoor raak je uit je ontspannen bubbel en moet je daar maar weer opnieuw in zien te komen.

Waarom dan nog toucheren?

Het toucheren tijdens de bevalling wordt vaak ook gedaan omdat de vrouw zelf wil weten hoeveel centimeter ontsluiting ze heeft. Omdat we nu eenmaal alles willen kunnen controleren en hier vervolgens ook nog naar willen handelen. Maar hierop kunnen we geen actie ondernemen zoals we dat wel op andere zaken kunnen.

Toucheren is een keuze
Inmiddels is toucheren zo vanzelfsprekend geworden dat het soms lijkt of dit “moet”. Maar als je eerdere blogs van mij hebt gelezen weet je dat voor alle medische handelingen (ja, dus ook voor toucheren) toestemming gegeven moet worden en je dus zelf een keuze hebt hierin.
Wil je niet dat je verloskundige je toucheert dan kan je dit aangeven. Er zijn ook altijd nog alternatieven om de vordering in de ontsluiting te volgen.

Alternatieven van toucheren
Zo kan de verloskundige of gynaecoloog kijken naar de paarse lijn. Boven de bilspleet ontstaat namelijk vaak een paarse lijn naarmate de ontsluiting vordert. Hoe meer druk op de baarmoedermond hoe donkerder en hoger de lijn optrekt. Deze lijn zie je natuurlijk niet wanneer je je rug ligt, probeer dus ook zeker andere bevalhoudingen.
Maar een ervaren verloskundigen zal ook aan jouw gedrag, weeën en houding een hele hoop af moeten kunnen lezen om zo in kunnen schatten hoeveel centimeter ontsluiting je ongeveer hebt.

Persoonlijke noot

In deze blog heb je heel wat informatie verkregen over het toucheren, hopelijk heeft je dit wat meer inzicht gegeven zodat jij bewust een keuze kan maken. Heb je een inmiddels een keuze gemaakt en denk je daar tijdens de bevalling toch nog anders over? Ook dat mag!

Maar misschien nog wel belangrijker dan dit is te luisteren naar jezelf! Want of je nu wel of niet getoucheerd wordt het gaat erom dat je doet waar jij je prettig bij voelt, om jouw bevalling! Een ervaring die je misschien slechts één of enkele keren kan ervaren. Maak er jouw “feestje” (bevalling) van!

Liefs! 

Bron: World Health Organisation

Geschreven door: